Biográfia

Csézy valóban kilóg a sorból, no nem csupán ezért, mert külső megjelenése bármely manekeni szempontoknak megfelel, hanem sokakkal ellentétben egyetemi énekdiplomával is rendelkezik, ami hazai popszakmában „fehérhollós” jelenség.

Csézy Észak-Kelet Magyarországon Mezőkövesd városában született 1979. október 9-én. Gyermekkorában már lehetett sejteni, hogy a zene jelentős befolyással lesz életére, hiszen Csézy előbb tanult meg énekelni, mint beszélni. Szülei, különösképpen zenetanár édesanyja nagyon fontosnak tartottak a magas fokú zenei képzettséget.


Csézy mindössze 10 éves volt amikor meghivást kapott egy helyi zenekarba mellyel évekig fellépett esküvőkön, partikon, rendezvényeken.Ezzel párhuzamosan zeneiskolába járt ahol zongorázni és énekelni tanult.


14 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium magánének szakára. Konzervatóriumi évek alatt iskolatársaival turnézott Spanyolországban, ahol polifon (többszólamú) és folklór (helyi baszk) dalokkal kápráztatták el a közönséget és nyertek világversenyt mindkét kategóriában.
2001 nyarán a fiatal művész meghivást kapott az USA-ba egy amerikai-magyar szervezettől. Ugyanabban az évben Kanadából is érkezett felkérés, hogy Magyar Házakban fellépjen és énekeljen.


A fiatal énekesnő 2006-ban szerzett énekművész diplomát a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karán.
És ha már a népdaloknál tartunk meg kell említenünk, hogy Csézy egy nagyon hires népművész családból származik a matyó, Kisjankó dinasztiából. Már kiskorában nagyszülei megtanitották vele a népműveszet szeretetét, így egy-egy népművészti tárgy elkészitése sem okoz számára gondot - leginkább bőrből készült tárgyakat szeret késziteni. Ennek kapcsán meghívást kapott Japánból a híres Európa Kiállitásra 2001-ben melyen Magyarországot és a Matyó népművészetet képviselte.


2007-ben Csézy álma valóra vált amikor megjelent első albuma. A klasszikus zenei képzettség nem volt számára kérdéses, de szerette volna megmutatni popzene iránti szeretetét is. Az átütő sikert albumának címadó dala az Általad Vagyok hozta meg. A helyi rádiok, tv-k azonnal játszani kezdték a lírai balladát.

2007 decemberében szülővárosától elismerésként megkapta a kitüntető Mezőkövesd „Év embere” címet.


2008-ban Csézy megnyerte a Magyar Televízió által megrendezett Euroviziós Dalverseny magyarországi döntőjét, igy Belgrádban képvislete hazánkat Szívverés (Candlelight-angol verzio) cimű dalával. A dal zeneszerzője Rakonczai Viktor, szövegiró Mozsik Imre. Említésre méltó, hogy Rakonczai Viktor másodszor állhatott az Euroviziós Dalverseny színpadán, hiszen 1997-ben a VIP együttes tagjaként már szerepelhetett. Boldogan lépett színpadra ez alkalommal Csézy zongorakíserőjeként.


2008-ban a fiatal énekes rengeteg fellépést, televiziós és radiós szereplést tudhat a háta mögött. Számos elismerés kísérte e sikeres évet! Igy például megkapta az év énekesnője címet a Viva Cometen és ő hozhatta haza a Comet gömböt.


2009 eléje az új nagylemez készítésével telt. Az új albumon a lírai dalok mellett temperamentumosabb dalok is kapnak helyet. A lemez címadó dalának (Csak egy Nő) zeneszerzője Desmund Child, aki több tucatnyi világslágert írt, világszerte ismert énekesnek, mint Jon Bon Jovi, Aerosmith, Kiss, Christina Aguilera és most már Csézynek is.